De beste italienske filmene


Forbudte romanser? Hjerteskjærende familietragedier? Eller kanskje pompøse festligheter? Hvis du ikke har mulighet for å dra til Italia, kan du alltids dra på en reise gjennom filmene. For den perfekte italienske filmkvelden krever ikke mye mer enn en av disse klassikerne på skjermen i selskap med en av våre klassikere på menyen for en riktig bella notte. 

L’Avventura – Michelangelo Antonioni (1960)

Din kjæreste forsvinner under merkelige omstendigheter rundt en vulkanøy. Men du blir snart forelsket i kjærestens bestevenninne, som hjelper deg med å søke etter din forsvunne kjærlighet. Mer italiensk blir plottet ikke i denne italienske filmperlen. Mystikk, store følelser og forbudt kjærlighet oser fra Sicilias vakre havområder til Romas trange gater.

Call me by your name – Luca Guadagnino (2017)

Selv om det hovedsakelig er amerikanske stjerner som stråler på skjermen, er både instruktør og visuelle uttrykk i høy grad italienske. I Luca Guadagninos romantiske drama blir 17-årige Elio forelsket i sin fars unge kollega Oliver, og det utvikles en intens flamme mellom de to. Filmen er spilt inn på analog 35 mm film i noen av Nord-Italias vakreste byer og landskaper, og den innkapsler ikke bare romansen mellom karakterene – men også mellom oss og Italia.

Cinema Paradiso – Giuseppe Tornatore (1988)

Denne Oscar-vinnende perlen er kjent som en kjærlighetserklæring til italienske filmer, kinoopplevelsen og ikke minst Sicilia. I Tornatores åttitallsfilm følger vi gutten Toto og kinomaskinisten Alfredo, som sammen oppdager kjærligheten til filmmediet og danner et vakkert vennskap på tvers av generasjoner. Og med den legendariske filmkomponisten Ennio Morricone ved dirigentstaven er du garantert fin musikk i alle scener. 

La Dolce Vita – Frederico Fellini (1960)

Akkurat som en dessert avslutter vi med det søte. I dette tilfellet dreier det seg om Fellinis altoverskyggende klassiker om den dameglade journalisten Marcello, som følger den vakre svenske skuespillerinnen Sylvia rundt i Romas gater i håp om et scoop. Og etter hvert som historien gjentar seg, blir fascinasjonen mer enn bare profesjonell. Denne svart/hvite klassikeren har begjær, festligheter og intriger som kjernetemaer og portretterer Roma som en by der månen alltid skinner og musikken aldri stopper. Et must for alle som vil smake en bit av den italienske filmarven.