Fire viner fra verdenseliten


‘Vin er smaken av poesi på flaske’, sa en klok mann en gang. Utsagnet kan man være mer eller mindre enig med, men man må kunne påstå at Italia har noe av den beste vinen i verden.

Her prøver vi i korthet å tegne et bilde av dem.

Barolo – Kongenes vin

I Piemonte, sør for Torino, heller disige vinmarker ned bratte skråninger. Med jernholdig kalk og sandete jord oppnås de optimale forholdene for en av Italias mest populære viner, Barolo. Nebbiolo-druen, som trives i det bakkete terrenget, antas å ha fått sitt navn fra det italienske ordet «nebbia», som betyr tåke. For i Piemonte er den disige nedbøren nemlig en hyppig gjest som oftest slanger seg gjennom landskapet i høstmånedene.

Den rojale formen på den kraftige mørke vinen ble oppnådd med stor popularitet på hoffet på midten av 1800-tallet. Man hadde nemlig begynt å frembringe en tørrere vin enn den ellers så søte varianten Baroloen startet som, noe som var til stor glede for aristokratene. Og i dag nytes Baroloen fremdeles av både konger og bønder.

Barbaresco – Baroloens milde lillebror

Det er akkurat som med søsken. Selv om man er et resultat av de samme ingrediensene, er man oftest vidt forskjellige. Likevel kan Barbarescoen akkurat som Baroloen godt slå fra seg. Men på grunn av det lavereliggende høydedraget og det mer maritime klimaet for Barbarescoens nebbiolo-druer, modner de tidligere enn Baroloens, og er derfor ikke så intens i tanninene. Men man bør holde øye med hvilken by ens Barbaresco kommer fra, siden det kan virke inn på smaksopplevelsen. Alt i alt er lillebroren Barbaresco altså en mildere vin, men ikke minst piemontisk vin i verdensklasse.

Brunello – Den aristokratiske vinen

Toscana må betegnes som en av Italias mest berømte vinregioner. Og her hører Brunello di Montalcino til noen av de mest eksklusive dråpene. Montalcino-området er nemlig varmere og jorden derfor mindre fruktbar og mer steinete. I tillegg kommer en begrenset produksjon med lang produksjonstid, som altså tidlig i Brunelloens levetid fikk prisene til å stige til værs. Og i dag er den en av de tre dyreste italienske vinene. Fiken, espresso, bær og lær er bare noen av de smaksnotene som ligger under den ellers mer bærlignende duften fra fatlagringen. En tørr vin med mye å by på.

Chianti – Vakre omgivelser, vakker vin

Chianti-distriktet i Toscana er en mer delikat sak. Det betegnes som et av de vakreste stedene i Italia, men det hersker en del uenighet om hvor langt og bredt det strekker seg. En god huskeregel er cirka mellom byene Siena og Firenze. Her er Chianti-vin og dens popularitet altså beslektet med opphavets skjønnhet. Chiantien deles opp i sju undersoner spredt rundt om i distriktet, som varierer i pris, årganger og smaksnoter. Men med en historie som går tilbake til etruskerne, et folkeslag som var der før romerne, har Chianti hevet sin produksjonskvalitet betydelig, og er i dag en tørr vin med en syre som prikker som hælen på en italiensk damesko.