Basilikum


Den fargestrålende og sterkt duftende basilikumen er nok en av de mest ‘italienske’ urtene, selv om den ikke vokser vilt i Italia. Man kan slett ikke forestille seg en frisk tomatsalat eller bruschetta uten friske basilikumblader.

Og vi kommer heller ikke utenom pestoen, som stammer fra Liguria (pesto alla genovese). Grunningrediensen er basilikum. I Liguria vokser en helt spesiell basilikum som nyter godt av solen og den salte luften akkurat her. Det har resultert i at planten er kvalitets- og områdebeskyttet med DOP-merket – og den har sin helt egen årsfest: Sacra del Pesto, som avholdes i Pra.

Basilikum egner seg best fersk – her er noen tips til hvordan du best tar vare på din basilikum:

  • Når du kjøper en basilikumplante, kan du dele den i flere potter. Da får den mer plass til å vokse på.
  • Vann alltid i en underskål – og ikke la den tørke helt ut.
  • Unngå kulde og trekk.
  • Plukk toppskuddene og gjør det jevnlig.

 

Se oppskrifter med denne råvare