Fersk pasta


Det er noe helt spesielt med å lage sin egen pasta. Du kan gjøre det med et kjevle, men det går litt lettere (og raskere) med en pastamaskin.

Følg disse gode råd – trinn for trinn – for å lage din egen ferske pasta:

1. Hell ut 400 g durummel på bordet, og lag en fordypning i midten av melhaugen. Slå 4 egg ut i fordypningen, og tilsett safran. (Noen moderne italienske husmødre lager pastadeigen med en kjøkkenmaskin, noe som også er helt greit).

2. Bruk en gaffel for å piske eggene inn i melet, og bruk hånden til å holde sammen melhaugen slik at eggene ikke renner ut på bordet.

3. Elt deigen sammen med hendene. Deigen skal være svært fast og nesten ikke mulig å elte. Tilsett ev. litt ekstra mel hvis eggene er så store at deigen ikke blir fast nok. Elt deigen som om den var en brøddeig.

4 Form deigen til en kule, pakk den inn i folie og la den hvile på et kjølig sted i en halv time.

5. Rull deigen ut med et kjevle til den er ca. ½ cm tykk.

6. Rull deigen på maskinen – eller fortsett å bruke kjevlet hvis du ikke har en pastamaskin. Kjør deigen gjennom den største åpningen tre ganger, og brett den én gang på midten etter hver rulling. Drei gjerne deigen 90 grader før du ruller neste gang. Kjør den deretter tynnere gjennom én åpning av gangen, denne gangen uten å brette på midten, til pastaen når ønsket tykkelse. La være å kjøre den gjennom de siste åpningene, ellers blir den for tynn og uhåndterlig å arbeide med.

7. Skjær deigen ut til tagliatelle på pastamaskinen. Hold en hånd under og fang dem når de kommer ut.

8. Du kan også brette deigen til farfalle (sommerfugler). Det gjør du ved å skjære den ut i rektangler, brette rektangelet på langsiden slik at du får en fordypning på langs, og deretter trykke deigen godt sammen på midten til en liten sommerfugl.

Tips: Du kan også fint lage din egen fylte pasta. Du kan enten skjære deigen ut i sirkler og legge i fyll (av f.eks. ost, grønnsaker og kjøtt), og deretter lukke med en sirkel over og trykke kantene godt sammen med en gaffel. Du kan også for eksempel lage dem firkantet eller halvmåneformet.