Gorgonzola


Også til matlaging

Gorgonzola stammer fra byen med samme navn, hvor det er mer enn tusen års tradisjon for produksjon av blåmuggost fremstilt av melk fra kuene som ble drevet ned fra setrene til Po-dalen. Gorgonzola er den aller mest inspirerende osten for kokker og gourmeter over hele verden, med sin helt særegne myke og samtidig syrlige smak. Den brukes til bokstavelig talt alle mulige retter, fra snacks og hovedretter til desserter.

Gorgonzola er i dag en beskyttet opprinnelsesbetegnelse i EU, og ifølge italiensk lov skal gorgonzola med autentisitetsmerket “g” på pakken kun produseres i de to regionene Lombardia og Piemonte.

Galbani Gorgonzola Intenso 150 g

Med sin halvfaste og likevel kremede konsistens er Galbanis Gorgonzola Intenso velegnet i salater og i varme retter der man gjerne vil oppnå en pikant blåmuggostsmak. Osten egner seg også særdeles godt i dressinger, i sauser eller servert på et ostebord med akasiehonning, bringebærcoulis eller friske/syltede pærer. Galbanis Gorgonzola Intenso er litt fast i konsistensen, har en tydelig blåmarmorering og en fyldig smak.

Fakta om osten:
Type: Blåmuggost
Melk: Kumelk
Land: Italia
Område: Lombardia
Fett i tørrstoff: 48+

Ingredienser:
Pasteurisert kumelk, salt, osteløype, blåmuggkultur

Næringsinnhold pr. 100 g:
Energi: 1376 kJ / 332 kcal
Fett: 28 g
hvorav mettede fettsyrer: 19,5 g
Karbohydrater: 1 g
hvorav sukkerarter: 0 g
Protein: 19 g
Salt: 2 g

 

Galbani Gorgonzola Cremoso 150 g

Cremoso er den mest kremede av Galbanis gongonzolaer. Det er den gorgonzola-varianten som italienerne selv foretrekker. Den har en særdeles kremet konsistens, en delikat, lett søtlig og mild smak samt en fin blåskimmelmarmorering.

Fakta om osten:
Type: Blåmuggost
Melk: Kumelk
Land: Italia
Område: Lombardia
Fett i tørrstoff: 48+

Ingredienser:
Pasteurisert kumelk, salt, osteløype, melkesyrekultur

Næringsinnhold pr. 100 g:
Energi: 1339 kJ / 293 kcal
Fett: 27 g
hvorav mettede fettsyrer: 18,8 g
Karbohydrater: 1 g
hvorav sukkerarter: 0 g
Protein: 19 g
Salt: 1,4 g

 

Se oppskrifter med denne råvare