Over det meste av Italia vokser det oliventrær. Det finnes svært mange ulike typer oliven, som naturligvis gir seg utslag i forskjellige olivenoljer. For eksempel er oljer fra Nord-Italia som oftest lette og lyse, mens oljer fra det sentrale Italia ofte er mer krydret og blomsteraktige. Den største andelen av oliventrær vokser i Sør-Italia, hvor oljen er mer gyllen og har en aromatisk nøtteaktig ettersmak. Noen av de beste oljene bærer EUs DOP-merke, som sikrer autentisitet og kvalitet.
Det finnes forskjellige kvaliteter av olivenolje:
- Olio d’oliva extra vergine (extra virgin olivenolje som har den beste kvaliteten, dvs. olje fra den første pressingen)
- Olio d’oliva vergine (virgin olivenolje (jomfruolje) fra den andre eller tredje pressingen, fortsatt svært god kvalitet)
- Olio d’oliva (olivenolje, blanding av jomfruolje og raffinert olje)
- Olio di sansa d’oliva (olivenrestolje, som regel utvunnet av olivenrester og ved hjelp av løsemidler)
Olivenolje er som et krydder å regne, så man klarer seg sjelden med kun én. Det er for eksempel stor forskjell på om oljen skal dryppes over en salat eller brukes til steking. Eller om den er til å dyppe brød i.
Visste du for øvrig at oliventreet kan bli flere tusen år gammelt?
Se oppskrifter med denne råvare